Best 21 February Lucent Gk Current Affairs 2024 Hindi And English

दोस्तों Lucent Kitab में आपका स्वागकत करता हूँ। आपको Lucent Kitab पर सभी प्रत्तियोगिता परीक्षा से सम्बन्धित जैसे की SSC, BPSC, BSSC, BIHAR POLICE, BIHAR DAROGA, UP POLICE, UPSSC, UPPSC, BANKING, RAILWAY इत्यादि एकदिवसीय परीक्षा का Lucent Gk Current Affairs 2024 in Hindi लाया हूं। मैं उम्मीद करता हूं आपको 21 February Lucent Gk Current Affairs 2024 Hindi And English आपके लिए उपयोगी हो।

Best 21 February Lucent Gk Current Affairs 2024 Hindi And English
Lucent Gk Current Affairs 2024 Hindi And English

दोस्तों जैसा की आप सब जानते हे की कोई भी प्रतियोगिता परीक्षा Gk Current Affairs के बिना क्रैक करना कितना मुश्किल होता हैं। और यही पर ज्यादातर छात्र गलती करता है और Daily Current Affairs को लास्ट के बचे कुछ दिनों में तयारी करते है जिसके कारण उन छात्रों को करंट अफेयर्स बोझ लगने लगता हे और इसी कारन बस वो परीक्षा क्रैक नहीं कर पाते हैं। तो इसीलिये दोस्तों हमे उन सभी विषयों के साथ – साथ हमे Lucent Gk Current Affairs 2024 जीके करंट अफेयर्स की भी तैयारी करनी चाहिए। इसी लिए आपके लिए लाया हूं। 21 February Lucent Gk Current Affairs 2024 Hindi And English मैं उम्मीद करूंगा आपको पसंद आए

लुसेंट जीके करंट अफेयर्स सामान्य ज्ञान 2024/21 February Lucent Gk Current Affairs 2024 Hindi And English

Best 21 February Lucent Gk Current Affairs 2024

1. स्वतंत्रता सेनानी यू तिरोट सिंग की प्रतिमा का अनावरण किस देश में किया गया है? / Statue offreedom fighter U Tirot Sing has beenunveiled in which country?

A. बांग्लादेश / Bangladesh
B. भूटान / Bhutan
C. जर्मनी / Germany
D. फ्रांस / France
  

Ans. A = बांग्लादेश / Bangladesh


2. अरुणाचल प्रदेश 38वां राज्य दिवस कब मनाया गया है? / When was Arunachal Pradesh 38th Statehood Day celebrated?

A. 20 फरवरी 20 February
B. 19 फरवरी 20 February
C. 18 फरवरी 20 February
D. 16 फरवरी 20 February
  

Ans. A = 20 फरवरी 20 February


3. ऋतुराज सिंह का निधन हो गया है, वह कौनथे? / Rituraj Singh has passed away, who washe?

A. क्रिकेटर / cricketer
B. टेनिस खिलाड़ी / Tennis Player
C. अभिनेता / Actor
D. समाजसेवी / Social Worker
  

Ans. C = अभिनेता / Actor


4. किरियाकोस मित्सोताकिस किस देश के प्रधानमंत्री है जो चार दिन की भारत यात्रा पर आएहैं? / Kyriakos Mitsotakis is the Prime Minister of which country who is on a four- day visit to India?

A. हंगरी / Hungary
B. ग्रीस / Greece
C. पोलैंड / Poland
D. मंगोलिया / Mongolia
  

Ans. B = ग्रीस / Greece


5. भारतीय नौसेना का सैन्य अभ्यास मिलन-24 कहां शुरू हुआ है? / Where has Indian Navy’s military exercise Milan-24 begun?

A. चेन्नई / Chennai
B. कोच्चि / Kochi
C. विशाखापट्टनम Visakhapatnam
D. मुंबई / Mumbai
  

Ans. D = विशाखापट्टनम Visakhapatnam


6. पंजाब चुनाव आयोग के द्वारा ‘स्टेट आइकॉन’ किसे बनाया गया है? / Who has been made the’State Icon’ by the Punjab ElectionCommission?

A. हरभजन सिंह / Harbhajan Singh
B. सिद्ध मूसेवाला / Sidhu Moosewala
C. शुभमन गिल / Shubman Gill
D. भगवंत मान / Bhagwant Mann
  

Ans. D = शुभमन गिल / Shubman Gill


7. श्री कल्कि धाम मंदिर का शिलान्यास कहां किया गया है? / Where has the foundation stone of Shri Kalki Dham temple been laid?

A. संभल / Sambhal
B. लखनऊ / Lucknow
C. कानपुर / Kanpur
D. मेरठ / Meerut
  

Ans. A = संभल / Sambhal


8. करौली में लौह अयस्क के बड़े भंडार पाए गए हैं यह किस राज्य में स्थित है? / Large deposits ofiron ore have been found in Karauli. It is located in which state?

A. उत्तर प्रदेश / Uttar Pradesh
B. झारखंड / Jharkhand
C. उड़ीसा / Odisha
D. राजस्थान / Rajasthan
  

Ans. D = राजस्थान / Rajasthan


9. 50वाँ अंतर्राष्ट्रीय खजुराहो नृत्य समारोह 2024 का आयोजन किस राज्य में शुरू हुआ है? / The50th International Khajuraho Dance Festival 2024 has begun in which state?

A. कर्नाटक / Karnataka
B. मध्य प्रदेश / Madhya Pradesh
C. बिहार / Bihar
D. झारखंड / Jharkhand
  

Ans. B = मध्य प्रदेश / Madhya Pradesh


10. खेलो इंडिया यूनिवर्सिटी गेम्स का चौथा संस्करण किस राज्य में शुरू हुआ है? / The fourth edition of the Khelo India University Gameshas begun in which state?

A. मेघालय / Meghalaya
B. त्रिपुरा / Tripura
C. नागालैंड / Nagaland
D. असम / Assam
  

Ans. D = असम / Assam


ये भी पढ़े = Current Affairs 2022

ये भी पढ़े = Current Affairs 2023


Sharing Is Caring:
  1. I was curious if you ever thought of changing the page layout
    of your website? Its very well written; I love what youve got
    to say. But maybe you could a little more in the way of content so people
    could connect with it better. Youve got an awful lot of text
    for only having one or 2 pictures. Maybe you could space it out better?

    Reply
  2. With havin so much written content do you ever run into any problems of plagorism or copyright
    infringement? My website has a lot of exclusive content I’ve either written myself or outsourced but it looks like a
    lot of it is popping it up all over the web without my permission. Do you know
    any techniques to help stop content from being ripped off?
    I’d definitely appreciate it.

    Reply
  3. I conceive this website has some very wonderful information for everyone. “The individual will always be a minority. If a man is in a minority of one, we lock him up.” by Oliver Wendell Holmes.

    Reply
  4. Hi, I think your site might be having browser compatibility issues. When I look at your website in Safari, it looks fine but when opening in Internet Explorer, it has some overlapping. I just wanted to give you a quick heads up! Other then that, fantastic blog!

    Reply

Leave a Comment